Jadłospis
Jadłospis 22 kwietnia – 25 kwietnia 2025 roku
Data |
|
22.04.2025 r wtorek Śniadanie | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), papryka czerwona/żółta, pomidor/ogórek zielony 50g, kawa zbożowa na mleku 150ml (mleko, kawa zbożowa (jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy), cukier) żłobek - kasza manna na mleku 180 ml (mleko, kasza manna) |
II śniadanie | jabłko 100g |
Obiad | Zupa jarzynowa z ziemniakami 250ml (woda, kapusta biała, fasolka szparagowa żółta/zielona, ziemniaki,wywar drobiowo-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, przyprawy), naleśnik z dżemem 200g (mąka pszenna, jaja kurze, mleko spożywcze 2% tł, dżem (truskawki, cukier żelujący) , olej rzepakowy), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier 5g) |
Podwieczorek
| Pieczywo pszenne 30g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), serek almette (ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), szczypiorek/rzodkiewka/pomidor/ogórek zielony, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier 5g |
Data |
|
23.04.2025 r środa Śniadanie | Pieczywo pszenno/żytnie 60g masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), twarożek 50g (twaróg „jogo” (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), rzodkiewka/szczypiorek/ogórek zielony/pomidor 50g, herbata malinowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier) żłobek - płatki ryżowe na mleku 180ml ( mleko, płatki ryżowe) |
II śniadanie | Banan 100g |
Obiad | Zupa neapolitańska z makaronem zabielana 250ml (woda, makaron (jaja, mąka pszenna), ser żółty (mleko, tłuszcz, kultury bakterii mlekowych, sól), wywar z drobiowo-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, pieczeń z mięsa wieprzowego w sosie własnym 100g (łopatka b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kapusty pekińskiej 100g (kapusta pekińska, marchew, olej rzepakowy, przyprawy), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek | Pieczywo pszenne 30g, masło10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), jajko gotowane 50g, szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g, herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier 5g |
Data |
|
24.04.2025 r czwartek Śniadanie | pieczywo pszenne 30g , masło 10g , (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), serek homogenizowany 50g (twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, żelatyna), kakao na mleku 150ml (mleko, kakao, cukier 5g) |
II śniadanie | Jabłko 100g |
Obiad | Zupa ziemniaczana z ziemniakami zabielana 250ml (woda, ziemniaki, mąka pszenna, śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), wywar mięsno-jarzynowy (mięso drobiowe, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler, przyprawy), kasza gryczana niepalona 35g (woda, kasza gryczana, sól), gulasz wieprzowy duszony 100g (łopatka b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), buraczki czerwone gotowane 100g (buraki, woda, olej słonecznikowy, mąka pszenna, przyprawy), kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier 5g) |
Data |
|
25.04.2025 r piątek Śniadanie
| pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), ser żółty 20g (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%), pomidor/ogórek zielony/rzodkiewka/szczypiorek, herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier 5g) żłobek - płatki owsiane na mleku 180ml (mleko, płatkiowsiane) |
II śniadanie | Gruszka 100g |
Obiad | zupa krupnik ryżu 250ml (woda, ryż, wywar mięsno-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, pietruszka, seler), przyprawy, natka pietruszki, koperek, ziemniaki z koperkiem 300g, pulpet z ryby w sosie pomidorowym 100g (filet z miruny, jaja kurze, koncentrat pomidorowy 30% ( pomidory, przyprawy), mąka pszenna, przyprawy), sałatka z ogórka kiszonego 100g (ogórki kiszone (ogórki, woda, przyprawy – gorczyca, czosnek, koper), marchew, cebula, olej rzepakowy), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier 5g) |
Podwieczorek | Ciastka zbożowe sante 50g – Mąka: pszenna 36%, pszenna pełnoziarnista 6,1%, mąka żytnia 2 %, mąka jęczmienna 1%,; pełnoziarniste płatki: owsiane 19,4%, orkiszowe 1%, nierafinowany cukier trzcinowy, olej słonecznikowy, serwatka w proszku (z mleka), substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu, sól morska, aromat. Produkt może zawierać soję., maślanka z truskawkami 200g (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej, truskawki mrożone, cukier) |