Jadłospis
Jadłospis 09 czerwca – 13 czerwca 2025 roku
Data |
|
09.06.2025 r poniedziałek Śniadanie
| pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), ser żółty 20g (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%), pomidor/ogórek zielony/rzodkiewka/szczypiorek, herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier 5g) żłobek - płatki kukurydziane na mleku 180 ml (mleko, płatki kukurydziane (grys kukurydziany (99,9%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)], % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie. Może zawierać orzeszki ziemne i orzechy) |
II śniadanie | Truskawka 100g |
Obiad | zupa krupnik ryżu 250ml (woda, ryż, wywar mięsno-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, pietruszka, seler), przyprawy, natka pietruszki, koperek, ziemniaki z koperkiem 300g, kotlet mielony smażony 60g (łopatka b/k, jaja, bułka (mąka pszenna), olej rzepakowy, przyprawy), surówka z sałaty lodowej, pomidora, rzodkiewki, ogórka zielonego, szczypioru, jogurtu naturalnego (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych) 100g, kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek | Pieczywo pszenne 30g, masło10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), twarożek 50g (twaróg „jogo” (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), rzodkiewka/szczypiorek/ogórek zielony/pomidor 50g, herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier 5g) |
Data |
|
10.06.2025 r wtorek Śniadanie | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), jajko gotowane 50g, szczypiorek/rzodkiewka/ogórek zielony/pomidor 50g,herbata owocowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa z owoców leśnych ( dzika róża, hibiskus, malina, jeżyna, jagoda), cukier 5g) żłobek - płatki ryżowe na mleku 180ml ( mleko, płatki ryżowe) |
II śniadanie | jabłko 100g |
Obiad | Zupa barszcz biały z ziemniakami 250 ml (woda, barszcz biały (woda, mąka pszenna, przyprawy - czosnek), wywar drobiowo- jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, seler, por, pietruszka, natka pietruszki, ziemniaki, mąka pszenna, śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ) przyprawy), kasza pęczak 35g (woda, kasza pęczak, sól), gulasz wieprzowy duszony 100g (łopatka b/k, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), kapusta biała gotowana 100g (kapusta biała, cukier, mąka pszenna, przyprawy), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek | pieczywo pszenne 30g , masło 10g , (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), serek homogenizowany 50g (twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, żelatyna), kakao na mleku 150ml (mleko, kakao, cukier 5g) |
Data |
|
11.06.2025 r środa Śniadanie | pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), pomidor/ogórek zielony 50g, herbata porzeczkowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku porzeczki (dzika róża, hibiskus, czarna porzeczka), cukier 5g żłobek - kasza manna na mleku 180 ml (mleko, kasza manna) |
II śniadanie | banan 100g |
Obiad | zupa barszcz ukraiński z ziemniakami 250ml (woda, wywar drobiowo-jarzynowy, mięso drobiowe por, marchew, pietruszka, seler, burak czerwony, kapusta biała, fasolka szparagowa, ziemniaki, przyprawy), kluski leniwe z cynamonem, cukrem (twaróg (śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej) , mąka pszenna, jaja kurze, cynamon, masło (tłuszcz, śmietanka), kompot owocowy 250ml (woda, owoce leśne mrożone (jeżyna, truskawka, czarna porzeczkowa, żurawina, malina), cukier 5g) |
Podwieczorek
| Pieczywo pszenne 30g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), ser żółty 20g (ser żółty - mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 26%), szczypiorek/rzodkiewka/pomidor/ogórek zielony, herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier 5g |
Data |
|
12.05.2025 r czwartek Śniadanie
| pieczywo pszenno/żytnie 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), serek kanapkowy (ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, naturalny aromat (zawiera mleko), sól, substancje zagęszczające: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), pomidor/ogórek zielony/rzodkiewka 50g, herbata malinowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku malin (malina, dzika róża, hibiskus), cukier) żłobek - płatki owsiane na mleku 180ml (mleko, płatkiowsiane) |
II śniadanie | Jabłko 100g |
Obiad | Zupa pomidorowa z ryżem zabielana 250ml (woda, ryż, koncentrat pomidorowy ( pomidory, przyprawy), wywar z drobiowo-jarzynowy (mięso z kurczaka, marchew, por, natka pietruszki, pietruszka, seler), śmietana 18% (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych, zawartość tłuszczu 18% ), przyprawy), ziemniaki z koperkiem 300g, udziec drobiowy pieczony 70g (udziec drobiowy, olej rzepakowy, przyprawy), kalafior/brokuł z wody 100g, kompot porzeczkowy 250 ml (woda, porzeczki czarne mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek | pieczywo pszenne 60g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83%), wędlina 40g (mięso wieprzowe, białko sojowe, białko zwierzęce, przyprawy), pomidor/ogórek zielony 50g, herbata wiśniowa z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku wiśni (dzika róża, hibiskus, wiśnie), cukier 5g) |
Data |
|
13.06.2025 r piątek Śniadanie | Pieczywo pszenne 60g masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), serek wiejski 50g (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej) 50g, rzodkiewka/ogórek zielony/ pomidor/szczypiorek, herbata o smaku pigwy i truskawki z cukrem 250ml (woda, herbata ekspresowa o smaku pigwy i truskawki (dzika róża, hibiskus, truskawka, pigwa), cukier 5g żłobek - płatki ryżowe na mleku 180ml ( mleko, płatki ryżowe) |
II śniadanie | Truskawka 100g |
Obiad | zupa rosół z makaronem 250 ml (woda, makaron (mąka pszenna, jaja),wywar drobiowo-jarzynowy (mięso z kury rosołowej, marchew, por, cebula, pietruszka, seler), przyprawy, natka pietruszki), ziemniaki z koperkiem 300g, filet z ryby pieczony 70g (filet z miruny, olej rzepakowy, przyprawy), surówka z marchewki i jabłka 100g, (marchew, jabłka, cukier, przyprawy), kompot z wiśni 250ml (woda, wiśnie mrożone, cukier 5g) |
Podwieczorek | Pieczywo pszenne 30g, masło 10g (śmietanka, zawartość tłuszczu 83% ), dżem z czarnej porzeczki (czarne porzeczki (35 %), woda, cukier, substancja żelująca – pektyny, substancja zagęszczająca – guma guar, regulator kwasowości – kwas cytrynowy.), kakao na mleku 150ml (mleko, kakao, cukier 5g) |